Premies en subsidies voor dakwerken

Als je werken aan je dak moet (laten) doen dan kan dit een behoorlijke investering zijn. Vooral als je dakwerken grote ingrepen zijn, zoals vervanging van de complete dakconstructie. Gelukkig helpt de Vlaamse overheid je wel een handje met diverse premies en subsidies. Neem vandaag nog contact op met apbsport.be

Vlaamse renovatiepremie

Met de Vlaamse renovatiepremie kun je een behoorlijk bedrag aan subsidie ontvangen. Dit geldt voor de volgende dakwerken: vervanging van de dakconstructie, vernieuwing van de dakbedekking, behandeling van de dakconstructie tegen zwammen en insecten, aanbrengen of vervangen van hemelwaterafvoer en het aanbrengen of vernieuwen van dakramen en koepels. Om deze subsidie aan te vragen gelden er wel enkele inkomenseisen. Op basis van deze inkomenseisen ontvang je 20% of 30% van de kostprijs terug. Daarnaast geldt dat de woning gesitueerd moet zijn in het Vlaams gewest en minimaal 30 jaar oud is. Ook zal de aanvrager zelf een bewoner of een verhuurder van de woning moeten zijn. De Vlaamse renovatiepremie kan aangevraagd worden bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

De Vlaamse verbeteringspremie

Met de Vlaamse verbeteringspremie is het mogelijk om tot een bedrag van € 1.250,- terug te krijgen. Dit gaan dan om de volgende dakwerken: herstellen of vernieuwen dakconstructie of dakbedekking, het herstellen of vernieuwen van goten, randafsluitingen en dakramen. Wanneer de dakconstructie wordt vernieuwd en je tegelijkertijd dakisolatie laat aanbrengen mag je ook hiervoor de premie aanvragen. Voor de Vlaamse verbeteringspremie gelden ook voorwaarden. Zo moet de woning in het Vlaams gewest liggen, ouder zijn dan 25 jaar en je huis moet als hoofdverblijfsplaats dienen. Daarnaast gelden er enkele inkomenseisen en het factuurbedrag moet minimaal € 2.500,- bedragen. Ook deze premie moet aangevraagd worden bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

De netbeheerder subsidie

Deze premie geldt enkel voor het aanbrengen van dakisolatie en is ingevoerd omdat in 2020 alle Vlaamse daken van dakisolatie moeten zijn voorzien. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de woning in het Vlaams gewest ligt en voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten. De overheid heeft ook een bepaalde isolatienorm vastgesteld waaraan je dakisolatie minimaal aan moet voldoen (R-waarde van 0,75 m² K/W). Als je de isolatiewerken laat uitvoeren door een aannemer, dan heb je recht op € 6,- per m². Doe je het zelf dan ontvang je€ 3,-. Deze premie moet je dus aanvragen via je netbeheerder.

Verlaagd BTW tarief

Laat je je dak renoveren door een aannemer en je woning is minimaal 10 jaar oud, dan kom je in aanmerking voor het verlaagd BTW tarief. Het tarief van 21% geldt dan niet voor jou, maar het BTW tarief van 6%. De aannemer dient overigens wel een attest in te dienen dat je woning ook daadwerkelijk ouder is dan 10 jaar.